Νέα

Φωτισμός: Δημιουργήστε ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι με αυτά τα 8 Tips

Όταν σκέφτεστε τη ροή και την ατμόσφαιρα ενός χώρου, ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο βασικά και θεμελιώδη στοιχεία. Τα δυνατά φώτα σας κάνουν να είστε σε εγρήγορση, ενώ τα χαμηλότερα σας ηρεμούν και σας προετοιμάζουν για χαλάρωση ή ακόμα και για ύπνο.

Διαβάστε παρακάτω 8 συμβουλές που θα φτιάξουν την τέλεια ατμόσφαιρα στο σπίτι σας.

Φτιάξτε ένα πλάνο φωτισμού

Αν ξεκινάτε τώρα να διακοσμείτε ένα δωμάτιο, μην παραλείψετε να σκεφτείτε τον φωτισμό του. Λάβετε υπόψη σας τις δραστηριότητες που θα κάνετε στον χώρο και τα σημεία που θέλετε να αναδείξετε. Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, σκεφτείτε το στιλ, την κλίμακα ή ακόμα και την θερμοκρασία των χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε επίπεδα

Προσεγγίστε τον φωτισμό σε επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσετε διαφορετικές φωτιστικές πηγές για κάθε επίπεδο του δωματίου ώστε όλα μαζί να φτιάξουν μια ατμόσφαιρα. Ο φωτισμός που βρίσκεται ψηλά σε έναν χώρο, κάνει το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, ενώ οι λωρίδες φωτός το κάνουν να είναι πιο φιλικό.

Επιλέξτε λειτουργικό φωτισμό

Σκεφτείτε ποιες είναι οι δραστηριότητες που θα κάνετε στον χώρο και με ποιο τρόπο το φως θα τις επηρεάσει. Για παράδειγμα, η μαγειρική χρειάζεται συγκεντρωμένο φως, ενώ το διάβασμα έναν ευέλικτο φωτισμό, προσανατολισμένο στο σημείο που θα διαβάζετε και όχι πάνω σας. Τα dimmers μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι, καθώς σας δίνουν την δυνατότητα να εναλλάσσετε τον φωτισμό και την ατμόσφαιρα.

Διαλέξτε προσεκτικά λάμπες

Σκεφτείτε πόσο δυνατές θέλετε να είναι, την ατμόσφαιρα του χώρου (κίτρινο ή άσπρο φως) και την ενέργεια που καταναλώνουν – ειδικά για τα φώτα που θα χρησιμοποιείτε περισσότερο.

Χρησιμοποιήστε σποτ για να τονίσετε τα αγαπημένα σας πράγματα

Εκμεταλλευτείτε τον φωτισμό για να επικεντρωθείτε σε έναν τοίχο, σε ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο ή σε ένα διακοσμητικό αντικείμενο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε εντοιχισμένα φώτα γύρω από έναν καθρέπτη για να τον τονίσετε.

Κάντε τους καλεσμένους σας να νιώσουν ευπρόσδεκτοι

Τα φώτα που επικεντρώνονται στο τραπέζι της τραπεζαρίας σας είναι ιδανικά για να νιώσουν οι άνθρωποι που κάθονται εκεί ευπρόσδεκτοι και να κάνουν το περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό.

Φωτίστε τις βραδινές σας διαδρομές

Τα διαλείμματα από τον βραδινό ύπνο γίνονται χειρότερα αν πρέπει να ανάψετε το φως της τουαλέτας, καθώς κάτι τέτοιο προκαλεί προσωρινή «τύφλωση» και διακόπτεται ουσιαστικά ο ύπνος σας. Επενδύστε σε επιδαπέδιο φωτισμό (και όχι μόνο) στα χωλ, τις σκάλες και το μπάνιο για να σας καθοδηγήσουν χωρίς να σας «ξυπνήσουν».

Επιδιώξτε την απλότητα

Δημιουργήστε συνοχή μεταξύ των χρωμάτων και των υλικών στο σπίτι σας. Πολλά και διαφορετικά στυλ δημιουργούν σύγχυση και μπερδεύουν το μάτι. Οι ουδέτεροι και πιο φωτεινοί τόνοι θα ανοίξουν τον χώρο, θα τον κάνουν μεγαλύτερο, πιο ενδιαφέρων και πιο φιλικό. Επιδιώξτε, λοιπόν, την απλότητα για να δημιουργήσετε μια υπέροχη ατμόσφαιρα!

Πηγή: spirossoulis.com