Νέα

Πώς θα καθαρίσετε τα σώματα του καλοριφέρ

Πολλές φορές ξεχνάμε να καθαρίζουμε τα σώματα του καλοριφέρ για πολύ καιρό, πιστεύοντας πως δεν χρειάζεται. Η αλήθεια είναι πως μπορεί οπτικά το καλοριφέρ σας να φαίνεται καθαρό, όμως αν το κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσετε πως το εσωτερικό του κρύβει αρκετή σκόνη. Η σκόνη αυτή μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του.

Μια καλή προσπάθεια να καθαρίσετε τα καλοριφέρ του σπιτιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να γλιτώσετε κάποια από τα έξοδα θέρμανσης καθώς θα βελτιωθεί η απόδοση τους και ο χώρος σας θα ζεσταίνεται καλύτερα.

Ιδού λοιπόν 6 αποδοτικοί τρόποι για να καθαρίσετε τα καλοριφέρ σας!

1) Πανί και σφουγγάρι

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να να καθαρίσετε το εξωτερικό κομμάτι των καλοριφέρ είναι να χρησιμοποιήσετε πανί και σφουγγάρι. Αρχικά με ένα καθαρό και απαλό πανί προσπαθήστε να αφαιρέσετε την περισσότερη σκόνη. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα νωπό σφουγγάρι και περάστε με αυτό όλη την επιφάνεια.

Για το εσωτερικό του καλοριφέρ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Για να καθαρίσετε το εσωτερικό ενός καλορφιφέρ αρκεί να ξεκουμπώσετε το καπάκι του. Αν το καλοριφέρ σας δεν έχει καπάκι, ή είναι παλιου τύπου (φέτες), η διαδικασία είναι πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε κάτι συγκεκριμένο.

  1. Αέρας με πίεση

Η τεχνική του αέρα με πίεση είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Μπορείτε να προμηθευτείτε spray αέρα και να ψεκάσετε το εσωτερικό του καλοριφέρ σας, σε όλα του τα σημεία. Ο αέρας θα διώξει την σκόνη από τα σημεία που συσσωρεύεται και θα του χαρίσει ξανά την αρχική του λάμψη.

  1. Ηλεκτρική Σκούπα

Άλλη μια χρήση της ηλεκτρικής σκούπας που μπορεί να φανεί σωτήρια είναι αυτή του καθαρισμού των καλοριφέρ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα, τοποθετώντας το βουρτσάκι στο στόμιο της. Ακουμπήστε το κοντάρι της ηλεκτρικής σας σκούπας στο πανω και το κάτω μέρος των εσωτερικών ραβδώσεων του καλοριφέρ. Μπορεί να μην καθαρίσει όλο το εσωτερικό του, όμως θα έχετε καταφέρει να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο κομμάτι της. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο βέβαια αν διαθέτετε την ειδική λεπτή απόληξη της ηλεκτρικής σκούπας, που μπορεί να βοηθήσει σε τέτοιες περιστάσεις.

  1. Βούρτσα καλοριφέρ

Μια πολύ καλή λύση είναι η βούρτσα καθαρισμού καλοριφέρ. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά είδη που καλύπτουν όλες τις ανάγκες για καθαρισμό καλοριφέρ. Απλή βούρτσα καθαρισμού, περιστρεφόμενη βούρτσα καθαρισμού καλοριφέρ κλπ. Η χρήση του είναι πολύ απλή και ιδιαίτερα χρήσιμη για καλοριφέρ με καπάκια. Απλά αφαιρείτε το καπάκι και πιέζετε τη βούρτσα καθαρισμού προς το εσωτερικό του καλοριφέρ.

  1. Χάρακας και πανί

Μια τεχνική που μπορεί να σας σώσει αν το καλοριφέρ σας είναι παλιού στυλ (φέτες) είναι η χρήση χάρακα. Πάρτε έναν χάρακα και τύλιξέ τον με ένα απλό πανί. Χρησιμοποιήστε την άκρη του χάρακα για να διεισδύσετε στις μικρές εσοχές που κάνουν οι φέτες του καλοριφέρ μεταξύ τους και απαλλαχτείτε από τη σκόνη σε αυτά τα σημεία. Για το υπόλοιπο καλοριφέρ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική με το πανί και το σφουγγάρι, με τον τρόπο που σας αναφέραμε παραπάνω.

  1. Ατμοκαθαριστής

Η τελευταία λύση που έχουμε να σας προτείνουμε είναι η χρήση ατμοκαθαριστή. Ο ατμοκαθαριστής χρησιμοποιείται για πολλές δουλειές μέσα στο σπίτι και αποτελεί μια εύκολη επιλογή για να καθαρίζετε. Με τον ατμοκαθαριστή μπορείτε να καθαρίσετε το εσωτερικό του καλοριφέρ, εύκολα, γρήγορα και απλά, χωρίς πολλές αλλαγές ή μετακινήσεις.