Τι είναι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Με απλά λόγια, αυτό το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα για τη βελτίωση και τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των σπιτιών. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών μέσω διαφόρων εργασιών και αναβαθμίσεων, όπως η μόνωση των τοιχωμάτων και η αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) με συνολικό κόστος 400 εκατομμυρίων Ευρώ, με στόχο την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων σε εθνικό επίπεδο.”

Ποιες εργασίες επιδοτούνται από το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Το πρόγραμμα επιδοτεί τρεις βασικές εργασίες:

  1. Αντικατάσταση παλαιών ξύλινων κουφωμάτων με σύγχρονα, καθώς και εγκατάσταση διπλών τζαμιών και συστημάτων σκίασης όπως τέντες. Επίσης, προβλέπεται θερμομόνωση στο εξωτερικό του κτιρίου και σε άλλους χώρους όπως πιλοτές, πάρκινγκ και δώματα. Σε περιπτώσεις όπου η εξωτερική μόνωση δεν είναι δυνατή λόγω φυσικών εμποδίων ή άλλων περιορισμών, εφαρμόζεται εσωτερική μόνωση.
  2. Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με νέο. Αυτή η επένδυση μπορεί να αφορά τόσο ατομικά όσο και κεντρικά συστήματα θέρμανσης. Επιπλέον, επιδοτείται η αντικατάσταση παλαιών καυστήρων πετρελαίου με πιο αποδοτικούς καυστήρες πετρελαίου νέας τεχνολογίας, όπως αντλίες θερμότητας η καυστήρες φυσικού αερίου.
  3. Εγκατάσταση συστήματος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.

Ποια είναι η διαδικασία εισαγωγής στο πρόγραμμα;

Προτού συμμετέχετε στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητος ο χώρος που σας ενδιαφέρει να είναι νόμιμος ή να έχει νομιμοποιηθεί. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη από ειδικό ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα αξιολογήσει το ενεργειακό προφίλ του κτιρίου και θα προτείνει τις απαραίτητες εργασίες. Μια εξειδικευμένη επιχείρηση στις ανακαινίσεις και τις μονώσεις, όπως η ΚΕΑ Α.Ε, μπορεί να αναλάβει την εκτέλεσή τους.

Τα οφέλη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι πολλά και ποικίλα, και δεν περιορίζονται μόνο σε οικονομική βάση. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

  1. Εξοικονόμηση ενέργειας: Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κατοικιών, κυρίως σε θέρμανση και κλιματισμό. Με την εφαρμογή μέτρων όπως θερμομόνωση και διπλά τζάμια, μειώνεται η ανάγκη για ενέργεια, ενθαρρύνοντας την ενεργειακή απόδοση.
  2. Μείωση των οικονομικών εξόδων: Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σημαίνει και λιγότερα έξοδα για θέρμανση και κλιματισμό, εξοικονομώντας χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
  3. Αύξηση της αξίας του ακινήτου: Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού μπορεί να αυξήσει τη μεταπωλητική του αξία ή το ύψος του ενοικίου, καθώς οι ιδιοκτήτες εκτιμούν τις εξοικονομημένες ενεργειακές δαπάνες.
  4. Βελτίωση της ποιότητας ζωής: Οι ενεργειακές αναβαθμίσεις δεν βοηθούν μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι, μειώνοντας τον θόρυβο και διατηρώντας τη θερμοκρασία σταθερή.
  5. Προστασία του περιβάλλοντος: Με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την ρύπανση.
  6. Χαμηλό κόστος: Οι εργασίες επιδοτούνται ή παρέχονται με άτοκα δάνεια, κάνοντας το πρόγραμμα οικονομικά προσιτό για όλους.

Αυτά τα οφέλη κάνουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» μια ελκυστική επιλογή για τη βελτίωση του σπιτιού σας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν το σπίτι σας χρειάζεται ανανέωση ή αν εδώ και καιρό σκέφτεστε να αντικαταστήσετε τα κουφώματα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναβαθμίσετε το σπίτι σας, με ελάχιστο κόστος. Μην την χάσετε!