Νέα

Τι δείχνει η ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού;

Η ενεργειακή κλάση φανερώνει πόσο ενεργοβόρα είναι μία συσκευή, δηλαδή πόσο ρεύμα καταναλώνει. Κατόπιν οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ηλεκτρικές συσκευές υποχρεούνται να φέρουν ενεργειακή ετικέτα επί της οποίας αναγράφεται η κλάση στην οποία ανήκουν.

Μπορείς να ενημερωθείς για την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού που σε ενδιαφέρει κοιτώντας τους συντελεστές SEER -για την ψύξη- (Seasonal energy effiency ratio) και SCOP – για τη θέρμανση – (Seasonal coefficient of performance) στα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Βάσει των παραπάνω συντελεστών οι ηλεκτρικές συσκευές κατατάσσονται σε κλάσεις από το A+++ εως το G.

Κατά γενική ομολογία όσο πιο υψηλή είναι η ενεργειακή κλάση μίας συσκευής, τόσο πιο ακριβή είναι. Από την άλλη, όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός απόδοσης μιας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού σου για θέρμανση και ψύξη.

Μπορεί, λοιπόν, η τιμή των κλιματιστικών κλάσης Α+++ να είναι αρκετά υψηλότερη από εκείνη των κλιματιστικών κλάσης D, μακροπρόθεσμα, όμως, σίγουρα δεν θα μετανιώσεις για την επιλογή σου.